KLER

Fot. Bartosz Mrozowski

OBSADA

arkadiusz jakubik – kukuła

robert więckiewicz – tRYBUS

jacek braciak – lisowski

joanna kulig – hanka

janusz gajos – arcybiskup mordowicz

magdalena celówna – natalia

katarzyna chlebny – bożena

ignacy klim – rysio

katarzyna herman – zakrzewska

adrian zaremba – wikary jan

agnieszka matysiak – siostra jakunda

rafał mohr – ksiądz stanisław

robert wabich – komendant

henryk talar – kuras

bartosz bielenia – lizus

Jacek Beler – ksiądz petarda

michał jarmicki – ksiądz marian

marcin rychcik – sekretarz arcybiskupa mordowicza

mariusz zaniewski – rzecznik kurii

bartłomiej firlet – ksiądz dyżurny

andrzej konopka – kierownik budowy

bartłomiej topa – ksiądz leman

mirosław haniszewski – ksiądz bogdan

jarosław gruda – zajdel

stanisław brejdygant – teodor

mateusz więcławek – borek

iza kuna – Nauczycielka

iwona bielska – kaczorowska

twórcy filmu

REŻYSERIA – wojtek smarzowski

scenariusz – wojtek smarzowski, wojciech rzehak

zdjęcia – tomasz madejski

scenografia – jagna janicka

dekorator wnętrz – zofia lubińska

kostiumy – magdalena rutkiewicz-luterek

muzyka – mikołaj trzaska

dźwięk – radosław ochnio

montaż – paweł laskowski

charakteryzacja – ewa drobiec

PRODUCENT WYKONAWCZY/KIEROWNIK PRODUKCJI – tomasz jaskulski

producent – jacek rzehak

produkcja – profil film jacek rzehak

koprodukcja – showmax B.V., moderator inwestycje sp. z o.o., atlas sztuki sp. z o.o., tovares sp. z o.o., studio metrage sp. z o.o., GREAT PRIVATE EQUITY, kino Świat sp. z o.o., krakowskie biuro festiwalowe, FILMOTEKA NARODOWA – INSTYTUT AUDIOWIZUALNY

O FILMIE

Wojtek Smarzowski, twórca wielokrotnie nagradzanych dzieł: „Wołyń”, „Pod Mocnym Aniołem”, „Drogówka”, „Róża”, „Dom zły” i „Wesele”, wraca z nowym filmem. „Kler” to obraz kościoła katolickiego jako instytucji oglądanej „od strony zakrystii”, rzucający światło na tematy niewygodne, trudne, często przemilczane, ale też poruszające. Wszystko to ukazane zostało przez pryzmat losów trójki duchownych, których wzloty i upadki udowadniają, że księżom, podobnie jak społeczności wiernych, nic co ludzkie nie jest specjalnie obce. W rolach głównych popis wielkiego aktorstwa dają Arkadiusz Jakubik, Robert Więckiewicz, Jacek Braciak oraz – po raz pierwszy u Smarzowskiego – Janusz Gajos. W doskonałej, pełnej gwiazd obsadzie znaleźli się także m.in.: Joanna Kulig, Katarzyna Herman, Rafał Mohr, Robert Wabich, Henryk Talar i Izabela Kuna. „Kler” został nominowany do Złotych Lwów 43. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni.

Fot. Bartosz Mrozowski

Przed kilkoma laty tragiczne wydarzenia połączyły losy trzech księży katolickich. Teraz, w każdą rocznicę katastrofy, z której cudem uszli z życiem, duchowni spotykają się, by uczcić fakt swojego ocalenia. Na co dzień układa im się bardzo różnie. Lisowski (Jacek Braciak) jest pracownikiem kurii w wielkim mieście i robi karierę, marząc o Watykanie. Problem w tym, że na jego drodze staje arcybiskup Mordowicz (Janusz Gajos), pławiący się w luksusach dostojnik kościelny, używający politycznych wpływów przy budowie największego sanktuarium w Polsce… Drugi z księży – Trybus (Robert Więckiewicz) w odróżnieniu od Lisowskiego jest wiejskim proboszczem. Sprawując posługę w miejscu pełnym ubóstwa, coraz częściej ulega ludzkim słabościom. Niezbyt dobrze wiedzie się też Kukule (Arkadiusz Jakubik), który – pomimo swojej żarliwej wiary – właściwie z dnia na dzień traci zaufanie parafian. Wkrótce historie trójki duchownych połączą się po raz kolejny, a wydarzenia, które będą mieć miejsce, nie pozostaną bez wpływu na życie każdego z nich.

Celem naszego filmu nie jest podejmowanie dyskusji na temat wiary czy krytyka osób wierzących. Wiarę uznajemy za jedną z najbardziej intymnych sfer każdego człowieka. Chcemy jednak mówić o ludzkich działaniach i postawach budzących nasz fundamentalny sprzeciw. Nasz film to wizja artystyczna oparta na wielu prawdziwych wydarzeniach, sytuacjach, które miały miejsce gdzieś i kiedyś. To niezwykle poruszająca, ale równocześnie prawdziwa historia.

Nie kryjemy swego zafascynowania osobą papieża Franciszka, tak skrajnie niepasującego do dzisiejszego, zatraconego w konsumpcji świata. Oto papież, który przestronne, luksusowe apartamenty w Pałacu Apostolskim dobrowolnie zamienił na skromne mieszkanko w Domu św. Marty. Reformy, jakich się podjął, mają na celu przede wszystkim budowę Kościoła całkowicie misyjnego, rozumianego jako wspólnota, która zwróci się z pomocą zagubionym i służyć będzie ludziom na całym świecie. Franciszek to papież stawiający na pierwszym miejscu nie prawo, ale czyste miłosierdzie. Kościół według niego powinien być ubogi, służyć ubogim, opłakiwać tych, których nikt nie opłakuje. Franciszek krytykuje materializm, jednak duchowni udają, że tego nie słyszą. To aż prosiło się o refleksję filmową. Jak w całej tej sytuacji odnajdują się zwykli, przeciętni księża? Jak patrzą na to wszystko wierni? Na te pytania, oraz kilka innych, staramy się dać odpowiedź w swoim obrazie – twórcy filmu.

BIOGRAFIE TWÓRCÓW

WOJTEK SMARZOWSKI (scenariusz i reżyseria)

Reżyser, scenarzysta, producent, jeden z najwybitniejszych twórców współczesnego polskiego kina. Wychowywał się w Jedliczu, gdzie uczęszczał do szkoły podstawowej i liceum. Już wtedy interesował się fotografią. Ukończył wydział operatorski w PWSFTviT w Łodzi. Studiował filmoznawstwo na Uniwersytecie Jagiellońskim. Początkowo realizował zdjęcia do filmów dokumentalnych, filmy reklamowe i teledyski (zdobył  Nagrodę Fryderyka w 1998 roku za wideoklip do utworu zespołu Myslovitz „To nie był film”). Był także scenarzystą filmu „Sezon na leszcza” (2000) Bogusława Lindy. Podczas XXIX Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni (2004) Smarzowski zdobył m.in. następujące nagrody: Prezesa Zarządu Telewizji Polskiej, Rady Programowej TVP, Specjalną Jury, Stowarzyszenia Filmowców Polskich. W 2004 roku został laureatem nagrody Paszport Polityki. XXXIV Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni (2009) przyniósł mu nagrodę za reżyserię i za scenariusz za film „Dom zły”. W 2012 roku otrzymał Honorowego Solanina za „mocne i bezkompromisowe kino. Za odwagę, konsekwencję i determinację…”. W tym samym roku został laureatem Dorocznej Nagrody MKiDN w dziedzinie filmu. Członek Polskiej Akademii Filmowej i Europejskiej Akademii Filmowej.

Wybrana filmografia:

2018 – „Kler”

2016 – „Wołyń”

2014 – „Pod Mocnym Aniołem”

2013 – „Drogówka”, „Bez tajemnic” (serial TV)

2011 –  „Róża”

2009 – „Dom zły”

2003 – „Wesele”

BIOGRAFIE AKTORÓW

JANUSZ GAJOS (Arcybiskup Mordowicz)

Jeden z najwybitniejszych aktorów filmowych i teatralnych, pasjonat fotografii. Wielką popularność zdobył rolą Janka Kosa z serialu „Czterej pancerni i pies” (1966-1970). Od tamtego czasu regularnie występuje na wielkim ekranie, w telewizji i na deskach teatrów, m.in. w „Człowieku z żelaza” Andrzeja Wajdy (1981), „Przesłuchaniu” Ryszarda Bugajskiego (1982), serialu „Alternatywy 4” (1983-1986) oraz „Ucieczce z kina Wolność” Wojciecha Marczewskiego (1990). Pięciokrotny zdobywca Orła, Polskiej Nagrody Filmowej, za Osiągnięcia Życia, za Najlepszą Główną Rolę Męską za film „Body/Ciało” (2015), za Najlepszą Drugoplanową Rolę Męską za film „Mniejsze zło” (2009), za Najlepszą Główną Rolę Męską za film „Jasminum” (2006), Najlepszą Drugoplanową Rolę Męską za film „To ja, złodziej” (2000). Siedmiokrotny zdobywca nagrody na Festiwalu Filmowym w Gdyni, między innymi Diamentowy Lew (2015) dla Najlepszego Aktora 40-lecia Festiwalu za filmy „Przesłuchanie”, „Milioner”, „Ucieczka z kina „Wolność”” i Złoty Lew za Najlepszą Pierwszoplanową Rolę Męską za film „Body/Ciało” (2015). Nagroda na festiwalu Netia OFF Camera – wygrana w Konkursie Polskich Filmów Fabularnych (2015) w kategorii Najlepsza Rola Męska za film „Body/Ciało”.

Wybrana filmografia:

2018 – „Kler”, „Kamerdyner”

2016 – „Zaćma”, „Konwój”

2015 – „Body/Ciało”

2013 – „Układ zamknięty”

2002 – „Zemsta”

1994 – „Trzy kolory: Biały”

1992 – „Psy”

1990 – „Ucieczka z kina “Wolność”

1981 – „Człowiek z żelaza”

1976 – „Karino”

1966 – „Czterej pancerni i pies” (serial TV 1966 – 1970)

ARKADIUSZ JAKUBIK (Kukuła)

Aktor, reżyser, scenarzysta, muzyk. Wokalista w grupie muzycznej Dr Misio, w duecie z Olafem Deriglasoffem. W pierwszym filmie („Okrągły tydzień” Tadeusza Kiljańskiego) zagrał już jako ośmiolatek. Po szkole aktorskiej we Wrocławiu debiutował na deskach Operetki Warszawskiej w 1993 roku. Popularność przyniosła mu rola Rysia w serialu „13 Posterunek”. Pięciokrotnie nominowany do „Orłów”, statuetkę otrzymał dwukrotnie – za najlepszą drugoplanową rolę męską w filmie „Drogówka (2013) i „Chce się żyć” (2014). Debiut reżyserski, „Prosta historia o miłości”, przyniósł mu Złote Lwy w Konkursie Kina Niezależnego (2010) na Festiwalu Filmowym w Gdyni. W 2016 roku wystąpił m.in. u Smarzowskiego w „Wołyniu” oraz u Macieja w Pieprzycy w „Jestem mordercą”, a w 2017 m.in. w nagrodzonej Złotymi Lwami na FPFF „Cichej nocy” Piotra Domalewskiego. Za rolę w tym filmie otrzymał Orła za Najlepszą Drugoplanową Rolę Aktorską.

Wybrana filmografia:

2018 – „Kler”

2017 – „Najlepszy”, „Człowiek z magicznym pudełkiem”, „Ach śpij kochanie”, „Cicha noc”

2016 – „Jestem mordercą”, „Konwój”, „Prosta historia o morderstwie”, „Wołyń”

2014 – „Pod mocnym aniołem”

2013 – „Drogówka”, „Chce się żyć”

2012 – „Jesteś Bogiem”

2009 – „Dom zły”

2004 – „Wesele”

JACEK BRACIAK (Lisowski)

Wszechstronny aktor, zarówno komediowy, jak i dramatyczny, stale współpracuje z Wojtkiem Smarzowskim. W 1991 roku ukończył PWST w Warszawie. W latach 1990–1991 i 1992–2010 występował w Teatrze Powszechnym w Warszawie. Odnosił wiele sukcesów w pracy w dubbingu. Za rolę drugoplanową w filmie Edi otrzymał nagrodę na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Rok 2018 będzie należał do niego. Oprócz udziału w „Klerze”, zobaczymy go również w filmie „Córka trenera” Łukasza Grzegorzka i „Templehof” Michała Gazdy.

Wybrana filmografia:

2019 – „Córka ternera”

2018 – „Kler”

2017 – „Zgoda”, „Volta”

2016 – „Wołyń”, „Kamper”

2014 – „Pod Mocnym Aniołem”, „Zbliżenia”

2013 – „Drogówka”

2011 – „Róża”, „Rodzinka.pl” (serial TV)

2010 – „Różyczka”

2007 – „Katyń”

2006 – „Z odzysku”

2005 – „Mistrz”

2004 – „Oficer” (serial TV)

2003 – „Glina” (serial TV)

2002 – „Edi”

ROBERT WIĘCKIEWICZ (Trybus)

Wybitny aktor filmowy i teatralny. Sławę zdobył dzięki roli gangstera „Blachy” w serialu „Odwróceni”. Regularnie pracuje z największymi twórcami. Grał miedzy innymi w filmach Agnieszki Holland, Wojciecha Smarzowskiego i Andrzeja Wajdy. Wystąpił też jako Twardowsky w popularnym cyklu „Legendy polskie”. Czterokrotny zdobywca Orła, Polskiej Nagrody Filmowej: Najlepsza Główna Rola Męska za film „W ciemności” (2011), Najlepsza Główna Rola Męska za film „Różyczka” (2010), Najlepsza Drugoplanowa Rola Męska za film „Ile waży koń trojański” (2009), Najlepsza Główna Rola Męska za film „Wszystko będzie dobrze” (2007). Dwukrotny laureat nagrody za Najlepszą Rolę Męską na Festiwalu Filmowym w Gdyni: „Wszystko będzie dobrze” (2007) i „W ciemności” (2011). W 2018 roku w kinach będą miały premierę aż trzy filmy z jego udziałem: „Kler” Wojtka Smarzowskiego, „7 uczuć” Marka Koterskiego oraz „Jak pies z kotem” Janusza Kondratiuka.

Wybrana filmografia:

2018 – „Kler”, „Jak pies z kotem”, „7 uczuć”

2016 – „Konwój”

2015 – „Ziarno prawdy”

2015 – „Król życia”

2014 – „Pod Mocnym Aniołem”

2013 – „Wałęsa. Człowiek z nadziei”

2011 – „W ciemności”

2010 – „Różyczka”

2008 – „Lejdis”

2004 – „Vinci”

JOANNA KULIG (Hanka)

Urodziła się w 1982 roku w Krynicy. W 1990 roku ukończyła wydział aktorski w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej w Krakowie. Na dużym ekranie zadebiutowała w filmie Grzegorza Packa „Środa, czwartek rano” w roku 2007. Sukces Kulig przynisła jednak współpraca z Małgorzatą Szumowską, która zaprosiła ją do udziału w filmie „Sponsoring” (2011), u boku Juliette Binoche. Za swoją rolę aktorka otrzymała „Orła” Polską Nagrodę Filmową w kategorii Najlepsza drugoplanowa rola kobieca, a także Złote Lwy Gdyńskiego Festiwalu Filmowego, w tej samej kategorii. Mało, który z bywalców kin mógł rozpoznać Joannę Kulig spod sugestywnej charakteryzacji w widowisku fantasy „Hensel i Gretel: Lowcy czarownic” (2013), z udziałem hollywoodzkich gwiazd Jeremy’ego Rennera i Gemmy Arterton.

Artystka poza talentem aktorskim znana jest także ze swoich warunków wokalnych. Wykorzystała je chociażby w oscarowej „Idzie” (2013) Pawła Pawlikowskiego czy w „Disco Polo”, debiucie fabularnym Macieja Bochniak, w roku 2015. Tymczasem z Pawlikowskim spotkała już się wcześniej, poodczas realizacji jego „Kobiety z Piątej dzielnicy” (2011). Aktualnie triumf święci najnowszy film w reżyserii Pawlikowskiego pt. „Zimna wojna”, w którym stworzyła niezapomnianą kreację Zuli. Coraz częściej się mówi, że aktorka ma spore szanse na nominację do Oscara w kategorii Najlepsza Rola Pierwszoplanowa. W 2018 roku, polscy widzowie będą mogli podziwiać ją jeszcze w trzech produkcjach kinowych – w „Klerze” Wojtka Smarzowskiego, najnowszym filmie Marka Koterskiego „7 uczuć” i komedii świątecznej „Miłość jest wszystkim”. A na początku przyszłego roku przekonamy się, czy przewidywania dotyczące nominacji do Oscara się spełnią.

Wybrana filmografia:

2018 – „Zimna wojna”, „Kler”, „7 uczuć”, „Miłość jest wszystkim”

2016 – „Pitbull. Niebezpieczne kobiety”, „Niewinne”

2015 – „Disco Polo”, „Zbrodnia. Sezon drugi” (serial TV)

2014 – 2016 – „O mnie się nie martw” (serial TV)

2014 – „Facet (nie)potrzebny od zaraz”

2014 – „Warsaw by night”

2013 – „Ida”

2012 – „Nieulotne”, „Sponsoring”

2011 – „Kobieta z Piątej Dzielnicy”, „Szpilki na Giewoncie” (serial TV)

2010 – „1 000 000$”, „Maraton tańca”

2007 – „Środa, czwartek rano”