Pani od obiadów

XIX-wieczne spojrzenie na rolę kobiet w społeczeństwie zdecydowanie odbiega od współczesnego. Ówczesna Warszawa była miastem nad wyraz konserwatywnym, lecz na jej salony trafiła Lucyna Ćwierczakiewiczowa, polska Julia Child, śmiało przeciwstawiając się panującym konwenansom. Bezpruderyjna aktywistka i filantropka walczyła o prawa kobiet, pomagała najbardziej potrzebującym, doradzała w kwestiach życia codziennego oraz sztuce kulinarnej.  Ćwierczakiewiczowa z jednej strony była podziwiana za swój kunszt kulinarny, organizację dobroczynnych zbiórek, a z drugiej była na ustach warszawskiej śmietanki. Damy, panie dziedziczki, literaci i artyści wymieniali się plotkami na temat jej osoby, życia osobistego czy wakacyjnych wojaży. Marta Sztokfisz przenosi nas do pachnącej specjałami kuchni XIX-wiecznej Warszawy, ze swadą i poczuciem humoru opowiada o życiu i karierze autorki bestsellera „365 obiadów za 5 złotych”, który znalazł swe miejsce na półce w każdym polskim domu.

Dane wydawnicze:

Tytuł: Pani od obiadów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Historia życia

Autor: Marta Sztokfisz
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie

Oprawa: twarda

Liczba stron: 384

Cena: 39,90 zł

ISBN/EAN: 978-83-08-06593-8